Sidan uppdaterad januari 2021 

loading...

Mitt namn är Ulrika Stefansson och jag  har sedan 1983 stamnamnet Suncats. Passionen är rasen brittiskt korthår och då framför allt i färgvarianten vitfläckar. Avel med vitfläckar är helt beroendeframkallande, ingen  kull är den andra lik! Under en kort tid födde jag även upp perser, men det var britterna som vann mitt hjärta. 

Över 40 år med katter, det är lång tid!  Det hela började redan när jag som 9 åring fick min första huskatt. Tillsammans med min mamma besökte jag en kattutställning och blev helt fast! Sedan dess har katterna varit mitt stora fritidsintresse. Kärleken till katterna har nu gått vidare till min egen familj. 

Tillsammans med min man Janne och vår tonårs son  bor vi i ett mindre samhälle, Irsta, utanför Västerås. Just nu finns här hemma sex katter i åldern 3 månader  till 9 år. Till min stora glädje har intresset för katter och uppfödning smittat av sig till min dotter Linnea. Linnea har sedan 2015 ett eget registrerat uppfödarnamn SE*Nínims. Här finns hennes hemsida 

Suncat´s är en  uppfödning med vanligtvis 2-4 kullar per år. Katter som inte längre är aktiva i avel stannar nästan alltid kvar i familjen vilket innebär att kattfamiljen periodvis till största delen  består av pensionärer.

Eftersom  varje katt kräver sin individuella skötsel är det viktigt för mig  att inte ha för  många  katter. För att ändå kunna driva aveln vidare händer det ibland att jag samäger katter tillsammans med goda vänner till familjen. Det har under åren fungerat mycket bra! Däremot svarar jag alltid nej på frågan att "sätta katter på foder" till personer jag inte känner. 

Suncat’s  historia 
Det har självklart fötts fler katter än de som nämns här,  men de  här  har bildat min stomme.

1979 föddes Klösa -Maja, svartsköldpadd/vit huskatt. Hennes bakgrund  vet jag ingenting om, men jag började att ställa ut henne med mycket god framgång som huskatt.  Jag fick rådet att försöka novisgodkänna henne som raskatt för rasen europe/britt. På denna tid var dessa raser samanslagna. 

Det lyckades, och då kom så klart tankarna på kattungar. Det var precis  när europeer och britter skulle separeras ,  och  eftersom jag föredrog den rundare typen beslutade jag att hon skulle kvarstå som brittiskt korthår.  Det är ett val jag aldrig ångrat!

1983 föddes den först Suncat’s kullen. Klösa-Maja parades med Cleo's Charlie, blå. En av ungarna blev som jag har förstått Sveriges första blåsköldpadd/vita britthona.  1985 gjordes  jag om  denna parning igen och  ur den kullen jag behöll Petite Fleur, blåsköldpadd,  eftersom  jag tyvärr inte fick någon ny vitfläckshona  den här gången. 

Avelsmaterialet var litet och att importera  var inte lätt  på den tiden, särskilt om man som jag hade en ovanlig  färgvariant. 

1988 var det  därför  dags för exprimentavel mellan Petite Fleur och perserhanen
Skepparkattens Iwanhoe,  creme/vit. Vid ungefär samma tidpunkt gjorde  andra uppfödare också 
 inparningar med perser för att få vitfläckar.  Min parning resulterade i 4 vitfläckar - BINGO! 
 Jag behöll Pearl of Passion, blåsköldpadd/ vit  hona .  Pearl of Passion kom att betyda mycket för min avel. Med henne fick jag en helt annan färgfördelning än tidigare med mycket mera vitt på ungarna. Hon fick  fem  kullar, där bland andra  Ebony and Ivory ,  svart/vit harlekin hane,  och Magical Chess,  svart/vit hona,  kom att gå vidare i min avel. 

1994 parades  Magical Chess med  Pirot Tough Guy och jag behöll  Lady Starlight ,  blåsköldpadd /vit  hona .

1996 parades Lady Starlight med S*Brittannica's Long John Silver, svart-vit harlekin.   Ur den kullen behöll  jag Sweet for my Sweet ,  svartsköldpadd och vit harlekin  hona .
Britta, som hon kallades hemma, blev mor till flera underbara vitfläckar tillsammans med hanarna EC S*Luddkolts Donald Dunvegan och S*Applecat's Bullshot. Några av hennes fina avkommor som jag bör nämna är  Aha, creme/vit harlekin hane, Layla och Applepie, blåsköldpadd/vita harlekin honor  och  Jul'iana, blåsköldpadd /vit  hona , som alla gick vidare i avel.  Själv behöll jag Jul'ia ,  creme/vit  hona  och Almost Unreal,  svartsköldpadd / harlekin  hona .

Under åren som gått har jag  också  gjort flera solida parningar  och  andra vitfläckskombinationer men dessa är de viktigaste.


Passionen går vidare!
Kattuppfödning, en hobby? Nej,  det här är något mera! Vi kan kalla det en kombination av galenskap och livstil .

Tack alla ni som har stöttat och stöttar i med och motgångar! 


Sedan 2005  godkänd uppfödning enligt §16 Djurskyddslagen

Klösa-Maja f 1977
Suncat's Petite Fleur f 1985
Skepparkattens Iwanhoe creme/vit perser
Suncat's Pearl of Passion f 1988
Suncat's Ebony and Ivory f 1990
Suncat's Magical Chess f 1991
Suncat's Lady Starlight f 1994
B*Brittannica's Long John Silver
Suncat's Sweet For My Sweet f 1996
Suncat's Aha f 1998
Suncat's Layla f 1998
Suncat's Applepie f 1998
Suncat's Jul'ia f 1998
Suncat'a Almost Unreal f 2000